Íme egy vagány gondolatmenet Douglas Coupland "A" generáció című regényéből. Serge, a tudós magyaráz Juliennek, akit épp az imént fogtak be, mert megcsípte egy méh. (A méheknek különösen fontos szerepük van a regény világában, tekintve, hogy többnyire kihaltak.) Julien a maga hanyag módján packázik egy kicsit az életére törő figurákkal, Serge pedig a következőket intézi felé:

"Nézd, Julien, huszonkét éves vagy, a homloklebenyed még nem fejlődött ki teljesen. Nyugodtan vitatkozz, de ez tudományos tény. És a még fejlődő homloklebeny miatt érzed úgy, hogy jogod van lenézni mindent magad körül, pedig valójában biológiai klisé vagy. Az agyadnak még van pár éve, úgyhogy egyelőre előítélet-robot vagy, minden, amit érzel és gondolsz, valójában félkész agyi kapcsolatok és hormonális szeszélyek terméke. Szóval ne gyere nekem ezzel a felsőbbrendűségi szarral, mert pillanatnyilag az, amit te a személyiségednek tartasz, nekem csak kéretlen és unalmas akadály az előtt, hogy megtudjuk, amit tudnunk kell."

GenerationA-Cover.jpg

Tegnap egy jóbarátommal, Péczely Dórával söröztünk, s ez az idézet is szóba került. Mi a személyiség? Biológiai és társadalmi klisé? Idézethalmaz? Genetikai és memetikai konstrukció? Lehet-e használni biológiai felismeréseket a szellem- vagy humán (azaz ember)tudományokban? Ha az ember "csupán" a szó etikai értelmében "ember", de az etika (helyesebben: az eticitás) egyetlen diszkurzív modalitás a sok közül (lásd de Man: Az olvasás allegóriája, lásd Dennett: Darwin veszélyes ideája), akkor véget érnek a humán tudományok?

Kittler szerint az ember technológiai-technomediális produktum. Luhmann azt kérte, csak az "emberről" ne kérdezzék. Így állunk.

(Könyvészeti adatok: Douglas Coupland, "A" generáció, ford. Pék Zoltán, Európa, Budapest, 2012, 64.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szkriptorium.blog.hu/api/trackback/id/tr265779407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása