Emlékpontok 101.jpgMárcius 7-8-án Egerben voltunk: a Fiatal Írók Szövetsége az Eszterházy Károly Főiskola Magyar Irodalomtudományi Tanszékének közreműködésével megrendezte éves irodalom- és kultúratudományi konferenciáját, amely ezúttal az emlékezés, a tér és a szöveg kapcsolatát járta körül. Az Emlékpontok, időterek cím is ara utalt, hogy a különböző dimenziók miként kapcsolódnak össze az esztétikai tapasztalatban – a kontinuumot pedig az előadók tematikailag széttartó, mégis, távlatait és belátásait tekintve fontos kapcsolódásokat mutató előadásai teremtették meg.

„Az irodalmi tér fogalma nem új keletű az irodalmi értelmezésmódok számára. Bár az irodalom alapvetően történeti jellegű érdeklődésekkel társult, ezt a történetiséget nem feltétlenül az időbeli távlatok határozták meg: sok esetben térbeli metaforák írták le az időbeli szerkezeteket, ahol így a múlt és jövő közé ékelődő jelen voltaképp mindig valaminek a folytatása és előkészítése lesz. Az ily módon jelentéssel felvértezett időbeli perspektívák persze igyekeznek eltörölni saját térbeli eredetüket.” – olvasható a felhívásban, s ennek kiterjesztéseként Gárdonyi Géza munkásságától a főváros-leírások irodalmi alakzatain és Kosztolányin, Proust-on, Thomas Pynchon-on keresztül az utazási irodalom és a „haza” fogalmának (jóllehet némi iróniával fölfogott) kapcsolódási pontjaiig, A chilei földrengésig, a japán haikuig vagy Nádas Péter, Márton László regényeiig, valamint Vida Gergely horrorműveiig meglehetősen tarka témakínálat szolgált.

Emlékpontok 030.jpg

Az első nap délutánján rendhagyó könyvbemutatóra került sor, a Debreceni Egyetem Magyar emlékezethelyek tudományközi projektjének keretében, a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet gondozásában megjelent Kultpontok. Emlékezethelyek a magyar populáris kultúrában című többszerzős tanulmánykötettel ismerkedhettünk meg Fodor Péter és Oláh Szabolcs tolmácsolásában. A könyv elsősorban a retro és a nosztalgia fogalmain keresztül ad rálátást a szocialista éra „kultkincseinek” antropológiai, kultúrkritikai, irodalomtudományos, az emlékezetkutatás felől termékeny értelmezhetőségére.

Emlékpontok 045.jpg

 

Íme a konferencia programja:

Fotó0046.jpg

Alant pedig a csodálatos CSÜLÖK, melyet az első este vacsoráltunk bőséggel, jótékony sör és pálinka kíséretében.

Emlékpontok 078.jpg

 

Végül egy kiváló pincészetet látogattunk meg, ahol a szórakoztató, militáris felhangoktól sem mentes bor-guide során hétféle egri bort kóstoltunk meg.

Emlékpontok 088.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szkriptorium.blog.hu/api/trackback/id/tr185158467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása